Everest Climb
Everest Climb

Muntele Everest este cel mai inalt munte din lume avand si cel mai inalt varf care masoara 8 848 de metri. Desi au trecut mai bine de 60 de ani de cand a Sir Edmund Hillary si Tenzing Norgay au fost numiti ca fiind primii care au escaladat muntele. Sunt multe lucruri care fac Everestul o adevarata obsesie pentru unii si pe buna masura.

Are o istorie de 450 de milioane de ani

Desi muntii Himalaya s-au format in urma cu 60 de milioane de ani, Everestul are o istorie mult mai lunga. Aceasta se intinde la perioada de 450 de milioane de ani. In urma cu multe milenii ce vedem acum ca fiind muntele Everest a fost atunci adancul marilor. In timp a inceput sa creasca in altitudine la o viteza de 11 centimetri pe an. Au fost gasite in varful muntelui fosile ale creaturilor ce ar fi trait in acea perioada.

Care este inaltimea oficiala ?

Daca ar fi sa intrebi un chinez si un locuitor din Nepal care e inaltimea Everestului acestia ti-ar da doua raspunsuri diferite. Chinezii sunt de parere ca muntele are 8844 de metri pe cand cei din Nepal cred ca muntele are o inaltime de 8848 de metri. Aceasta diferenta de 4 metri este data de stratul de gheata format in varf, pe care chinezii nu il iau in considerare.

In anul 2010 s-a ajuns la un consens in aceasta privinta si s-a stabilit ca inaltimea este de 8848 de metri.

Este in crestere

Atat masuratorile chinezilor cat si cele nepaleze se ar putea fi eronate conform unor ultime masuratori efectuate. O echipa de cercetatori a descoperit ca Everest-ul continua sa creasca in fiecare an cu aproximativ 4 milimetri in altitudine.

In timpul unei cercetari realizate de America Millenium Expedition in anul 199 a plasat un satelit in spatiu pentru a masura cu exactitate cat de mult creste in altitudine muntele si care este inaltimea reala. Masuratorile acestora au aratat ca muntele are 8850 de metri.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *