ARM
ARM

Atat cei de la AMD au pierdut multe in aceasta saptamana, mai exact 1.3 miliarde de dolari in materie de vanzari PC. Motivul pentru aceasta pierdere este simplu. Guvernul Rus a decis ca nu mai vrea microprocesoare de origine americana in tara.

In general Rusia cumpara in fiecare an un numar de 700 000 de noi PC-uri in fiecare an. Cifra ajunge la 1 milion de unitati PC daca e sa luam in considerare se serverele noi achizitionate. Acestea sunt achizitionate de guvern in principal si de companiile de stat. Decizia vine din partea Ministerului de Industrie si Comert. Acest lucru inseamna ca de acum inainte toate PC-urile noi achizitionate de Rusia vor folosi un procesor cu arhitectura ARM 64 bit Cortex A 57. Aceasta este o veste grozava pentru compania britanica ARM si vesti excelente pentru compania rusa T-platforms care produce chip-urile Baikai.

Decizia de a trece la procesoarele ARm este una foarte usoara pentru Rusia. In anul 2010 acestia au adoptat Linux-ul ca sistem de operare oficial in tara. Daca departamentele din Rusia ar fi ramas la Windows, trecerea de acum la acest nou tip de procesoare ar fi fost mult mai complicata. Nu a fost dat insa un motiv anume pentru care Rusia a decis sa se indeparteze de AMD si de Intel. Dar avand in vedere ca in situatia actuala relatiile Rusiei cu USA nu sunt tocmai bune. Astfel Rusia poate fi sigura ca procesoarele pe care le va avea in PC-urile sale nu vor fi folosite pentru a extrage informatii cu caracter secret din tara. Vor avea o siguranta deplina in folosirea chipurilor locale.

Faptul ca vor rula Linux pe procesoare de tip ARM va da Rusiei un grad de protectie sporit impotriva malware-ului si spyware-ului.  Multe tari vor fi cu ochii pe Rusia pentru a vedea cum se impaca Linux cu ARM si daca va merge bine, probabilc a vom vedea solutia adoptata in mai multe tari.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *