Antarctica
Antarctica

Daca ai fost atent la orele de geografie din anii de scoala, probabil ca stii cateva lucruri despre Antarctica. Totusi sunt multe lucruri pe care nu le vei invata la scoala si probabil ca nici nu vei sti de ele daca nu te interesezi in privinta continentului.

Cei mai inalti, cei mai mari si mai spectaculosi icebergi din lume se gasesc pe acest continet. Cel mai mare iceberg din lume este B-15 si are o suprafata de aproximativ 11 000 de kilometri patrata. Acesta este mai mare decat Jamaica si asta dupa ce au fost multe bucati care s-au desprins din iceberg.

Continentul este folosit drept loc pentru experimentarea de noi tehnologii si echipamente de NASA intrucat conditiile sunt foarte similare cu cele de pe Marte. Programul prin care se desfasoara astfel de activitati este numic Antarctic Space Analog Program.

Cea mai joasa temperatura inregistrata pe glob a fost inregistrata in Antarctica si a fost de 89.4 grade, cu minus bineintles. Temperatura medie anuala in Antarctica este de -34.4 grade Celsius.

Pe langa nevertebratele numeroase care traiesc pe suprafata continentului alb, sunt multe animale vertebrate. Pot fi gasite diverse pasari si animale marine care au fost capabile sa se adapteze temperaturilor foarte scazute. Antarctica este casa pentru pinguini, balenele albastre si lei de mare.

Nu exista o economie sau activitati economice desfasurate pe suprafata Antarcticii. Micul numar de turisti care vin nu aduc venituri continentului in sine si nici macar activitatile de pescuit nu aduc venituri, marfa fiind vanduta in afara continentului.

Nu exista nici macar un guvern. Desi de-a lungul timpului multe tari au incercat sa isi asume anumite teritorii exista un tratat semnat inca din anul 1959 care spune ca Antarctica nu va fi folosita in alt scop decat cel stiintific si ca este o locatie neutra din punct de vedere politic.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *