McLaren Mp4
McLaren Mp4

Au trecut 64 de ani de cand prima competitie ce a purtat numele de F1 s-a desfasurat in anul 1950. Pe parcursul anilor au existat foarte multe schimbari in privinta regulilor, tehnologiilor si mai ales in privinta masinilor. Masinile au evoluat intr-un mod foarte rapid. Unele dintre acestea au dictat modul in care acestea aveau sa fie construite in anii viitori si sa schimbe total modul in care se concura in Formula 1.

Cooper T51 Climax

O companie britanica a reusit sa castige campionatul in anul 1959 cu o masina care a schimbat modul in care arata bolizii de Formula 1. Masina era echipata cu un motor in partea din spate, ceea ce a dat masinii un centru de greutate mai central si mai jos ca pana atunci. Pana in anul 1961, toti concurentii au recurs la utilizarea unei masini cu motorul amplasat in spatele soferului.

Renault RS01

Renault a intrat in Formula 1 in anul 1977 cand a venit cu primul model F1 cu un motor supraalimentat. Masina producea un total de 500 de cai putere. Singura problema era ca masina suferea de turbolag, o intarziere de scurta durata inainte de transmiterea puterii motorului. Pana in anul 1979 masinile cu supra-alimentate au inceput sa ocupe locuri pe podium si in anul 1983 toate masinile avea motoare supra-alimentate ce dezvoltau peste 700 de cai putere.

McLaren MP4/4

McLaren MP4/4 a fost prima masina care a asezat soferul in pozitia intinsa in care este in ziua de astazi. Asta a dus la capacitatea de a schimba dramatic aerodinamica masinii. Lucru ce a dus la un centru de gravitate foarte apropiat de sol. Aces lucru a permis masinii sa castice 15 victorii in 16 curse, printre care 10 victorii in tandem cu pozitiile 1-2 fiind ocupate de McLaren. Anul 1988 a fost ultimul an in care masinile cu Turbo au fost premise. Motoarele supraalimentate vor fi reintroduse in sezonul 2014.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *