Jim Andrews, un metereolog renumit, a analizat sansele ca unele dintre cele mai cunoscute atractii turistice sa fie distruse in timp de vreme. Printre monumentele vizate de distrugere se numara si Statuia Libertatii din New York, SUA.
Statuia Libertatii este un monument in stil neoclasic daruita poporului american de catre francezi pentru a sarbatori independenta SUA. Statuia a fost realizata de catre Frederic Auguste Bartholdi si o reprezinta pe Libertas, zeita libertatii in mitologia romana.
In contact cu aerul, pe suprafata cuprului se formeaza o pelicula de carbonat de cupru, de unde si culoarea verde a statuii. Aceasta substanta reactioneaza in contact cu apa de ploaia, care o poate dizolva. Monumentul a fost protejat atent dintotdeauna si nu a suferit daune serioase din cauza intemperiilor pana la uraganul Sandy din 2012.
Marele Sfinx de la Giza din Egipt. Se estimeaza anul in jurul caruia a fost construit monumentul, 2500 i.e.n. fiind cea mai veche si mai mare statuie din calcar, monolitica din lume.
Sfinxul este usor inclinat spre est, intrucat in timp ploaia a dus la erodarea unei laturi a statuii. Iar prin sablare, nisipul suflat spre construtie, nu produce decat pagube.
Colosseumul, Roma Italia. Realizat in anii 70 si 80, cladirea este una dintre cele mai cunoscute constructii din Italia, amfiteatrul putand gazdui pana la 80.000 de spectatori.
Colosseumul este construit din piatra si beton. Desi capitala Italiei este ferita de zapada si temperaturi foarte scazute, atunci cand ninge picaturile de apa ingheata pe timpul noptii si crapa piatra. Actioneaza ca o adevarata dalta.
Templul lui Apollo din Bassae, Grecia. Constructia a fost ridicata in cinstea zeului Apollo dupa ce acesta ar fi salvat locuitorii de o epidemie care afecta grav zona.
Monumentul este pozitionat intr-unul din cele mai inalte puncte ale peninsulei Peloponez, unde temperatura scade odata cu altitudinea, iar precipitatiile joaca un rol important in erodarea rocilor de calcar.