Problema incalzirii globale a transformat intr-o necesitate cautarea surselor alternative si regenerabile de energie. Printre acestea se numara energia solara, acvatica, biomasa si energia eoliana.
Toate sursele regenerabile de energie depind de caldura generata de razele soarelui. Vantul este un fenomen petrecut de asemenea datorita incalzirii atmosferei Pamantului. Lumina solara incalzeste diferit intreaga suprafata, astfel aerul cald se ridica si cel rece coboara la nivele mai scazute. Aceasta miscare a fronturilor de aer cald si rece se transforma in vant, energia acestuia putand fi captata cu ajutorul unei centrale eoliene.
Vantul este o sursa de energie regenerabila si nu are produsi toxici ca si rezultat, cum este cazul combustibililor fosili. Este de asemenea una din cele mai putin costisitoare forme de energie, putand deveni o principala sursa de energie pentru generatiile viitoare. Insa in ciuda tuturor avantajelor, energia eoliana are si ea limitele ei, principala problema fiind natura ei intermitenta. Cum nu putem controla directia fronturilor de aer, energia eoliana ramane astfel o sursa de energie pe care nu se poate pune prea multa baza. Chiar si cei ce protejeaza mediul inconjurator si garanteaza pentru eficienta surselor alternative de energie sunt de acord cu faptul ca centralele eoliene aduc si dezavantaje precum eroziunea solului si degradarea habitatului natural.
Energia eoliana este o forma regenerabila de energie, si spre deosebire de carbune sau lemn – care sunt limitate – va continua sa existe; daca vor fi depuse eforturi mai intense pentru a capta aceasta forma de energie, se va reduce consumul surselor de energie neregenerabile, lucru benefic pentru generatiile viitoare.
Incalzirea globala este o problema importanta a omenirii in aceasta perioada. Trebuiesc adoptate masuri si politici pentru a reduce emisiunea poluantilor in atmosfera; energia eoliana este o importanta alternativa la nevoile noastre si nu produce poluare la scara larga precum combustibilii fosili.
Un alt avantaj ar fi spatiul necesar instalarii. Daca parcele intinse de pamant sunt ocupate de centralele energetice tipice, pentru amplasarea unei centrale eoliene este necesara doar o suprafata de cativa metri patrati, dupa aceasta instalare nefiind afectata nici zona, fie ca era utilizata pentru diverse recolte sau alte activitati agricole. Regenerabilitatea si eficienta costurilor sunt doua alte avantaje.
Tarile in curs de dezvoltare, pentru care spatiul necesar amplasarii unei centrale de energie este o problema, pot beneficia si profita de aceasta forma de energie – energia eoliana.
Printre dezavantaje s-ar numara:
– Principala problema este instabilitatea. Pot fi perioade cand o cantitate corespunzatoare de energie este produsa datorita vanturilor puternice, si de asemenea pot fi perioade cand nu se produce nimic datorita absentei vantului.
– Natura aceasta intermitenta a energiei eoliene implica necesitatea depozitarii energiei obtinute in acest fel, lucru destul de scump, astfel majoritatea tarilor continuand sa se bazeze pe combustibilii fosili si centrale ce functioneaza pe acestia pentru nevoile de baza de energie
– Nu se creaza considerabil mai multe locuri de munca prin aceasta forma de energie. Daca este necesara o forta umana mai mare pentru constructie, odata ce este in picioare centrala eoliana are nevoie de personal foarte putin pentru mentenanta.
– De asemenea prezinta un pericol pentru pasari aceste centrale eoliene, intrucat elicele sunt amplasate la inaltime si se afla pe un curs de coliziune cu zborul pasarilor.
– Instalarea centralelor eoliene a fost refuzata in anumite zone datorita poluarii fonice.
Acestea au fost cateva avantaje si dezavantaje ale energiei eoliene. Ramanand o speranta si o sursa de energie alternativa pentru viitor, trebuie ca investitiile in acest sens sa ajute la progresul tehnologic in aceasta industrie.