alimente modificate
alimente modificate

Alimentele modificate genetic devin din ce in ce mai obisnuite in multe din tarile lumii. Chiar daca ajungem sa optam pentru astfel de mancaruri si alimente, este important de stiut avantajele si dezavantajele pe care le prezinta.

Printre cele mai recente contributii ale stiintei geneticii se regaseste modificarea  alimentelor si mancarurilor. Astfel de alimente sunt modificate genetic prin inserarea genelor altor specii in ADN-ul propriu, pentru diverse motive precum prevenirea alergiilor sau marirea perioadei de durabilitate la raft. Desi producatorii si dezvoltatorii de astfel de alimente ne asigura ca sunt numeroase avantaje ale consumului lor, o parte a populatiei este total contra lor. Sa vedem in continuare cateva avantaje si dezavantaje ale alimentelor modificate genetic.

Unul din avantajele majore este ca ajuta in controlul aparitiei anumitor boli. Sunt unele alimente care pot provoca alergii persoanelor ce le consuma, iar prin modificarea structurii de ADN a acelor alimente, acele proprietati ce provoaca alergiile sunt inlaturate.

De asemenea se spune ca aceste alimente cresc si se dezvolta mult mai repede decat cele crescute in mod traditional. Datorita acestui fapt se inregistreaza o crestere a productivitatii si populatia are la dispozitie mai multa hrana. Modificarile genetice aduse pot sa faca de asemenea ca acele alimente sa poata fi cultivate si in zone si soluri care nu pot sustine supravietuirea lor in conditii normale.

Desi semintele plantelor modificate genetic sunt destul de scumpe, costurile lor de productie se spune ca sunt mai reduse decat cele ale recoltelor traditionale. Motivul principal pentru aceasta este faptul ca acestea au o rezistenta marita la daunatori si insecte si nu necesita stropirea cu prea multe insecticide si pesticide. Un alt motiv pentru care oamenii prefera alimentele modificate genetic este faptul ca au o rezistenta in raft mai indelungata si se vor altera mult mai greu fata de cele obisnuite.

Printre dezavantaje se poate numara faptul ca un consum al acestor alimente modificate genetic poate avea efecte negative asupra corpului uman. Se crede ca un consum de astfel de alimente poate contribui la dezvoltarea de boli imune la tratament antibiotic. Multe dintre aceste alimente sunt inventii noi, si nu se cunosc toate efectele pe care le pot avea, pe termen scurt sau pe termen lung.

In multe tari pe etichetele produselor nu este mentionat faptul ca acele alimente sunt modificate genetic. Producatorii considera ca acest lucru ar putea afecta afacerea, dar oamenii trebuie sa fie informati si sa aiba posibilitatea de a alege exact ceea ce consuma.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *