pesimist
pesimist

Majoritatea avem tendinta de a privi lucrurile in alb si negru, nelasand loc pentru vreo zona mai gri. De aceea cand vorbim despre tipuri de personalitate, categorisim persoanele in pesimisti si optimisti. Este totusi o abordare mult prea drastica. Pesimistii si optimistii sunt doar primele categorii, reprezinta doar inceputul. Fiecare tip de personalitate are trasaturile sale si asadar exista tendinta de a le generaliza, fapt ce duce la nepotriviri si confuzii. Uneori realismul este confundat cu pesimismul.

Astfel o persoana care nu este optimista este considerata implicit pesimista. Nimic mai fals. O persoana care nu e neaparat optimista poate sa nu fie nici pesimista, poate fi foarte bine doar o persoana realista.

Tipic pentru o personalitate pesimista este privirea negativa asupra oricarui aspect al vietii, este acea persoana care vede doar partea negativa a lucrurilor, situatiilor, credinta ca exista mai mult rau decat bine in orice si asa mai departe. Pesimistii considera ca totul este negativ si ca asa va continua sa fie, si vor refuza sa vada si partile bune din oameni si situatii din viata. Spre exemplu daca cineva face un comentariu dupa oprirea ploii si aparitia soarelui, pesimistul se va plange pentru ca strazile se vor aglomera, toata lumea va iesi la soare.

Realistul este acea persoana care vede lucrurile cum sunt, pur si simplu. Nu este influentat de aspectele pozitive sau negative. Va lua fiecare lucru si fiecare zi pe rand, invatand sa se descurce cu aspectele negative si bucurandu-se de cele pozitive. De cele mai multe ori o persoana realista isi formeaza o parere dupa analiza tuturor datelor si informatiilor disponibile, pentru a fi cat mai obiectiv si neinfluentat. Astfel cand un optimist spune ca ploaia este dulcele nectar ce scalda pamantul, realistul va spune ca ploaia reprezinta precipitatii sub forma lichida.

Trebuie sa intelegem ca oamenii nu sunt nici puri pesimisti sau puri realisti sau optimisti. Experientele pe care le traim in viata ne determina sa o privim in functie de situatie dintr-un anume punct de vedere si atat.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *