securizat
securizat

Computerul tau stie foarte multe despre tine, si la fel de repede poate afla si altcineva, doar prin cateva click-uri. A devenit foarte important sa ne pastram viata digitala cat mai privata. In afara de fotografii sexi sau colectia de filme erotice, ce alte lucruri trebuie ascunse de ochii iscoditori?

1. Liste de cadouri si liste de lucruri de facut. Nu vrei sa afle toti ce cadouri intentionezi sa le cumperi, sau programul tau zilnic, asa ca, de preferat este sa le tii ascunse, securizate.

2. Chitante, formulare, extrase de cont, facturi electronice si orice alte informatii ce contin date despre banking, numere de cont sau orice date financiare trebuiesc pastrate personale.

3. Aplicarile la joburi

Daca gasesti un coleg curios ca iti umbla prin calculator, sau mai rau, seful, e de preferat sa nu vada ca ai aplicat pentru o alta slujba. Astfel CV-urile trebuie sa fie doar pentru ochii proprii, de preferat este sa nu aplici deloc pentru alte joburi de la munca, pentru a evita eventualele neplaceri.

4. Fisiere continand date personale

E o miscare inteligenta sa pastrezi copii scanate dupa actele de identitate, dupa pasaport etc. Insa nu trebuie salvate in computer fara a fi protejate, in caz de furt esti susceptibil de furt de identitate. Astfel pasaportul, buletinul, certificatul de nastere, documente medicale, fise matricole, bilete trebuiesc secretizate.

5. Istoricul navigarii si bara de favorite – iti poti da seama multe despre o persoana privind la istoricul navigarii, asadar daca imprumuti pentru un timp computerul unui prieten, asigura-te ca ai sters istoricul.

6. Fisiere continand parole si alte date de logare – desi a gestiona peste 50 de conturi si parole este dificil si intocmirea unei liste pentru pastrarea lor intr-un singur document pare o idee foarte buna, nu este deloc indicat pentru ca te supui unui risc.

7. Jurnalele – au trecut vremurile cand se tineau in scris, pe carnetele incuiate sub cheie. Acum se tin pe computer, unii isi scriu acolo trairile si sentimentele. Pastrarea acestora la vedere, fara protectie sau criptare nu este insa recomandata, decat in cazul in care chiar iti doresti ca oricine sa vada cele mai ascunse trairi pe care le-ai pus acolo.

8. Documente confidentiale de la munca – politica de confidentialitate semnata cu angajatorul te obliga sa pastrezi secretul, de aceea toate rapoartele au caracter confidential, iar dezvaluirea lor, chiar si accidentala, te poate costa slujba.

Tine cont de toate aceste lucruri, pentru a nu avea ulterior neplaceri.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *