Transpiratia este un proces natural prin care corpul isi regleaza temperatura. Corpul sa racoreste cand se elimina prin piele transpiratia, astfel in timpul verii, cand vremea este mai calduroasa, sau in timpul exercitiilor fizice, corpul se incalzeste si transpiratia se amplifica. Aceasta problema poate fi tinuta sub control cu ajutorul deodorantelor sau antiperspirantelor. Majoritatea crede ca nu exista nici o diferenta intre aceste doua produse, dar gresesc.

Diferenta principala intre antiperspirant si deodorant este mecanismul de actiune, fiecare are un proces chimic diferit pentru contracararea problemei transpiratiei. Antiperspirantele folosesc substante chimice puternice care inchid si blocheaza porii, prevenind eliminarea transpiratiei. Majoritatea antiperspirantelor contin substante chimice precum compusi de aluminiu sau zirconiu pentru inchiderea porilor.

Deodorantele, pe de alta parte, nu previn transpiratia. Acestea impiedica insa formarea bacteriilor in zonele corpului care transpira mai mult. Substanta chimica activa din deodorante mentine astfel acea portiune de piele la un nivel acidic scazut, prevenind formarea de bacterii si reducand astfel si mirosul neplacut. Desi ne-am simti mult mai bine daca nu am mai transpira deloc, intre cele doua ar fi mai indicata alegerea deodorantului, pentru cei ce nu doresc sa interfereze in procesul natural al transpiratiei prin inchiderea si blocarea porilor.

S-au realizat si studii privind riscurile asupra sanatatii in urma folosirii acestor produse de igiena corporala. Unele studii arata astfel ca exista o legatura intre folosirea regulata a acestor produse si aparitia anumitor probleme de sanatate. Compusii cu aluminiu din antiperspiranti pot astfel fi absorbiti in fluxul sanguin si pot provoca probleme. Cercetatorii au identificat chiar o posibila legatura intre folosirea acestor produse si aparitia maladiei Alzheimer. Unele studii arata ca folosirea intensa poate creste si riscul de cancer la san. Recomandarea este verificarea etichetei produsului inainte de cumparare, verificarea existentei acelor compusi care pot fi daunatori. Exista si diverse variante naturiste pentru persoanele ce cauta solutii alternative de a scapa de mirosul neplacut. In concluzie, trebuie sa fim atenti la ceea ce cumparam.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *