nunta irlandeza
nunta irlandeza

Fiecare cultura are un set diferit de traditii si obiceiuri cand vine vorba de uniunea a doua destine prin institutia casatoriei. Irlanda nu face exceptie; aceasta tara cu o bogata mostenire culturala urmeaza o serie de obiceiuri si traditii interesante cand vine vorba de nunti.

In cultura irlandeza, culoarea albastra se crede ca aduce noroc si prosperitate in ziua nuntii. Mai degraba decat albul, albastrul este considerat simbol al puritatii si virginitatii. Mirele poarta de obicei in ziua nuntii traditionalul kilt. Parul lung al miresei a fost asociat dintotdeauna cu puterea feminina si norocul, motiv pentru care mireasa poarta parul in impletituri care de care mai frumoase in ziua nuntii.

Intr-o nunta traditionala irlandeza, mainile cuplului sunt legate cu o funda sau o sforicica, reprezentand dorinta acestora de a-si petrece restul vietii impreuna, semnificand legatura puternica dintre sot si sotie.

Verighetele sunt denumite inele Claddagh, dupa un sat din Irlanda cu acelasi nume. Are o inima tinuta de doua maini, cu o coroana deasupra. Modul cum este purtat simbolizeaza diferite lucruri.

  • daca este purtat pe mana dreapta, cu varful inimii indreptat spre varfurile degetelor, semnifica faptul ca femeia este singura
  • cand este purtat cu varful inimii spre incheietura, indica faptul ca femeia este intr-o relatie
  • purtat pe mana stanga, cu coroana orientata spre incheietura, arata faptul ca persoana este logodita
  • odata cuplul casatorit, inelul este intors astfel incat coroana este indreptata spre varfurile degetelor
  • atat mirele cat si mireasa poarta verigheta pe inelarul mainii stangi

Miresele irlandeze poarta de obicei flori in par, si au si un buchet din aceleasi flori, ca un simbol al dragostei si devotamentului. Traditia aruncarii buchetului este prezenta si aici, dupa cum se stie domnisoara care prinde buchetul se spune ca se va casatori urmatoarea. La o nunta irlandeza usile bisericii unde are loc ceremonia se incuie. Aceasta traditie a aparut pentru a impiedica mirele sa se razgandeasca.

Ploaia in ziua nuntii este considerata ca aduce ghinion, iar vremea buna noroc si prosperitate. Mirele si mireasa nu trebuie sa isi spele mainile in aceeasi chiuveta, se spune ca acest lucru aduce greutati in casnicie. La nunta se arunca si un pantof vechi inspre mireasa, pentru ca aceasta sa aiba mult noroc. Cerceii pe care ii poarta mireasa in ziua nuntii ii vor aduce acesteia noroc de fiecare data cand ii poarta.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *