Scrierea unui rezumat pune probleme si dificultati, intrucat nevoia impune capturarea esentialului, fara a denatura informatia oferita. Rezumarea implica imprumutarea, daca se poate spune asa, a unui concept si reformularea sa intr-0 maniera proprie, in mai putine cuvinte. Rezumatul ramane concentrat pe aspectul general la care face referire textul, scotand in evidenta esentialul. Daca scopul specific al sumarizarii difera de la un caz la altul, principalul obiectiv este de fiecare data prezentarea aspectelor principale intr-o maniera in care sa poata fi usor si rapid intelese de o persoana care nu are timp sa studieze intreg textul, articolul sau documentul la care se refera.

Fie ca rezumi un text academic, un articol dintr-un ziar sau orice altceva, trebuie sa urmezi cateva reguli si pasi simpli. Acestia sunt enumerati in continuare.

1. Citeste si reciteste articolul original. Pentru a-ti face o idee mai buna despre ce este vorba, trebuie sa te asiguri ca ai inteles pe deplin ideile ce se exprima acolo. Aminteste-ti ca obiectivul este sa expui intr-un mod succint toate ideile cuprinse, astfel se impune o intelegere deplina a textului.

2. Evidentiaza punctele principale. Inainte de a incepe sa rezumi ideile, poti sa subliniezi sau sa scoti din text ideile de baza ale acestuia. Iti va veni apoi mult mai usor sa transcrii intr-o forma scurta tot ceea ce ai de expus.

3. Pastreaza un stil obiectiv. Rezumatul nu trebuie scris la persoana intai, nu necesita (decat in anumite cazuri) o parere personala. In fapt, este o explicatie scurta a textului, si nu o analiza a acestuia.

4. Foloseste-te de cuvintele proprii. In esenta vei relua informatiile cuprinse in textul original, astfel va trebui sa reformulezi cu propriile cuvinte si de asemenea sa ramai si obiectiv.

Rezumarea unui text poate pune cateva probleme, insa respectarea acestor reguli de baza enumerate mai sus te vor ajuta sa sintetizezi informatia mai usor si sa o exprimi succint, oferind cititorilor o idee despre articolul ce urmeaza sa il citeasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *