cobalt

Inelele realizate din cobalt au stralucirea aurului ailb. Aceste inele au atat de multe avantaje, incat nu e departe ziua in care probabil vor inlocui metale precum titaniul sau tungstenul. Rezistenta si durabilitatea metalului l-au facut o alegere din ce in ce mai renumita pentru realizarea de bijuterii.

Cobaltul, avand numarul atomic 27, este incadrat in grupa a noua in tabelul periodic al elementelor. Adesea este gasit in stare libera si sub forma de minerale. Argintiu deschis la culoare, cobaltul este un metal dur cu proprietati magnetice. Sa vedem in continuare cateva avantaje si dezavantaje ale bijuteriilor realizate din acest metal.

Avantaje:

  • Aliajul folosit pentru realizarea inelelor din cobalt este similar aliajului folosit pentru construirea motoarelor de avioane, prin urmare inelul va fi unul foarte greu de deformat.
  • Rezistenta deosebita – nici macar otelul inoxidabil nu poate egala nivelul de rezistenta al cobaltului cromat. Daca otelul poate fi usor zgariat, cobaltul este rezistent la zgarieturi, si mult mai puternic decat platina sau aurul.
  • Hipoalergenic – in forma sa de aliaj, in care nu contine nichel, cobaltul poate fi purtat in siguranta chiar si de persoane cu pielea mai sensibila, intrucat nu cauzeaza iritatii sau alergii purtatorului.
  • Pretul – Inelele din cobalt sunt considerabil mai ieftine comparativ cu preturile inelelor din platina sau din aur, si aspectul pe care il au este unul asemanator cu cel al aurului alb sau al platinei.

Dezavantaje:

  • Lipsa varietatii – datorita rezistentei sale, acest metal este destul de dificil de prelucrat, prin urmare exista o destul de restransa varietate a designurilor inelelor din cobalt. Inelele din metale traditionale ofera o mai mare varietate de stiluri si designuri.
  • Probleme la modificarea marimii. Un inel din cobalt rareori poate fi modificat, daca vine vorba de marime. In cele mai multe cazuri se recomanda inlocuirea sa.
  • Nu este total rezistent la zgarieturi, desi este un metal foarte dur, poate fi totusi zgariat.

Prin urmare, se poate trage concluzia ca inelele din cobalt sunt o alegere potrivita cand vine vorba de durabilitate si de pret, dezavantajele venind cand vine vorba de varietatea designului si de redimensionare.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *