In anul 1920 un amendament al Constitutiei Statelor Unite a interzis vanzarea, fabricarea si transportul alcoolului pe teritoriul Americii. Interdictia a durat 13 ani, perioada in care contrabanda a devenit o afacere profitabila pentru cei ce se ocupau cu ilegalitati. Un nume important asociat adesea cu aceasta perioada a prohibitiei este cel al lui Al Capone. Sa vedem cateva curiozitati despre acest gangster renumit.

  • Alphonse Capone s-a nascut in Brooklyn, pe 17 ianuarie 1899.
  • A inceput facand diverse comisioane pentru Johnny Torrio, ajungand mana sa dreapta, partener si apoi chiar preluandu-i imperiul. Torrio a fost chiar nasul de botez al fiului lui Al Capone – Albert.
  • Inainte de a se muta in Chicago, era angajat ca barman la gangsterul Frankie Yale. A insultat o femeie iar fratele acesteia l-a atacat, taindu-l pe fata – de aici si-a dobandit si numele de Scarface.
  • In 1919 a fugit din Brooklyn pentru a scapa de o acuzatie de crima si s-a mutat in Chicago, unde s-a alaturat benzii conduse de Torrio, cu un an inainte de a incepe era prohibitiei.
  • La 26 de ani a preluat conducerea organizatiei, Torrio fugind din tara dupa ce cineva a incercat sa il ucida. Spre deosebire de el, Capone nu se ascundea, ci ii placea atentia, mai ales din partea presei.
  • Unul din cele mai dezbatute capitole din viata sa a fost masacrul de Valentine’s Day pe care l-a ordonat in 1929. Oamenii lui Capone, imbracati ca politisti, au eliminat sapte membri ai unei grupari rivale, condusa de George Moran.
  • Simtindu-si viata amenintata, si-a comandat un Cadillac blindat pentru protectie, care a fost confiscat atunci cand a fost condamnat.

Ca o curiozitate, masina blindata a lui Al Capone a fost folosita si pentru a-l transporta la un discurs pe presedintele Franklin D. Roosevelt.

Intr-un mod ironic, Al Capone, renumitul gangster al perioadei prohibitiei, implicat in contrabanda, jocuri de noroc si alte activitati ilegale, a fost adus in fata justitiei pentru evaziune fiscala. Desi nu este cunoscuta suma exacta, a castigat multi bani din aceste activitati. La sfarsitul anilor 1920 castiga anual, conform estimarilor, aproape 100 milioane dolari. Ajustata la rata inflatiei, averea sa dobandita din activitati ilegale ar valora astazi peste 1 miliard dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *