Comertul electronic, sau mai pe scurt e-commerce, se refera la activitatile de afaceri care permit vanzarea si cumpararea de produse si servicii prin intermediul sistemelor electronice precum internetul sau diverse retele de computere. De la aparitia sa si pana in prezent e-commerce a reusit sa intre in fiecare domeniu, de la aprovizionare, tranzactionare, marketing online si asa mai departe. La fel ca si orice alt tip de afacere, comertul electronic este si el caracterizat de o serie de avantaje si neajunsuri. Trecem in revista cateva dintre acestea.
Avantaje
Cel mai important avantaj pe care il ofera afacerilor comertul electronic este faptul ca ofera acces acestora la piata la un nivel global. Sunt satisfacute nevoile pietei nationale dar si internationale, intrucat activitatile businessului nu mai sunt restrictionate de granitele geografice. Cu ajutorul e-commerce chiar si o mica afacere are acces la piata globala si isi poate face cunoscute si poate vinde produsele si serviciile pe care le ofera.
Comertul electronic ofera clientilor posibilitatea de a cauta printre multiplele variante solutii mai ieftine si un raport calitate-pret mai bun. Comertul online ofera cumparatorilor o gama mult mai larga de produse si servicii dintre care pot sa aleaga, fara a mai exista timpul pierdut prin diverse magazine, fara a mai ramane blocat in trafic, economisind atat timp cat si bani. In afara de asta, consumatorii pot sa vada si review-uri si pareri ale altora si astfel pot alege mai usor ceea ce au nevoie.
Dezavantaje
Comertul electronic are si cateva neajunsuri, unul dintre acestea fiind faptul ca internetul nu a ajuns inca sa faca parte din viata tuturor, fie datorita lipsei de cunostinte, fie din lipsa de incredere. Unii pur si simplu refuza sa se increada in autenticitatea tranzactiilor online cum este cazul comertului electronic.
O alta limitare a acestuia este ca nu e tocmai potrivit pentru produse perisabile precum alimentele. Oamenii prefera sa cumpere aceste produse in mod traditional in loc sa foloseasca sistemul e-commerce, atat pentru alimente cat si pentru alte lucruri pe care considera ca trebuie sa le vada personal pentru a le cumpara.
Punand in balanta avantajele si dezavantajele, se pare ca primele au potential de a depasi neajunsurile. O strategie propice care sa aiba in vedere eventualele probleme tehnice, o strategie vizata spre a creste increderea cumparatorilor in acest sistem poate schimba scenariul in totalitate si va face ca e-commerce-ul sa se poata adapta nevoilor in continua schimbare ale consumatorilor.
Eu vad dor parte buna a comertiului electronic, gasesti cam tot ce iti doresti la un click distanta .