vitamina D

Majoritatea zilelor de iarna sunt reci, nu foarte luminoase si adesea cu ninsori si viscol, de aceea nu prezinta o atractie prea mare pentru nimeni de a-si petrece timp in aer liber. Prin urmare si nivelul de vitamina D, vitamina soarelui din organism poate ajunge la niveluri alarmante, afectandu-ne sanatatea per total.

Sa intelegem intai de ce este atat de importanta aceasta vitamina. Functiile pe care le indeplineste in organism sunt diverse, insa in principal pastreaza organismul puternic prin formarea si construirea oaselor. Vitamina D ajuta la absorbtia calciului in organism, activand si tesuturi de la nivelul ficatului si chiar si al creierului pentru productia de proteine. Deficienta creste riscul de afectiuni atat pe termen scurt cat si pe termen lung, putand duce la cresterea riscului aparitiei osteoporozei.

Nivelul scazut de vitamina D afecteaza de asemenea persoana si din punct de vedere mental. Cercetarile arata ca vitamina D creste si nivelul de serotonina din organism, substanta chimica a fericirii – cum mai este denumita.

Chiar si expunerea pentru doar cinci minute in lumina soarelui poate sa creasca nivelul de vitamina D din organism. De aceea se impun plimbari zilnice, in miezul zilei, mai ales iarna. O alta solutie ar fi terapia cu lumina, prin care stand in fata unei lampi puternice ce ofera o lumina similara celei naturale se poate creste de asemenea nivelul de vitamina D.

Pentru cresterea nivelului acestei vitamine, si dieta joaca un rol important. Trebuiesc incluse mai multe alimente din peste sau uleiuri din peste, veste proasta pentru vegetarieni. Desi este mult mai confortabil sa stai in casa si sa nu iesi la soare iarna, nu merita sa iti supui sanatatea la risc. Asigura-te ca ai parte zilnic de o baie de soare, oricat de scurta ar fi, sau apeleaza la suplimente pentru ca deficienta de vitamina D sa nu te afecteze.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *