Drumetiile montane pot fi foarte distractive, insa pot sa fie afectate persoanele care au rau de inaltime. Simptomele incep sa apara in momentul in care altitudinea creste si oxigenul se rarefiaza.
De asemenea presiunea atmosferica scazuta odata cu cresterea altitudinii este o posibila cauza a raului de inaltime. Simptomele ce apar in general la persoanele afectate de aceasta stare includ dureri de cap, ameteala, stari de greata sau voma, dificultati respiratorii, insomnie, oboseala si scaderea poftei de mancare. Aceste simptome pot sa dureze de la cateva ore la cateva zile. Simptomele pot fi prevenite prin luarea catorva masuri preventive simple, precum anumite medicamente sau o alimentatie putin modificata. Printre alte masuri de prevenire a raului de inaltime se mai includ:
- Urcarea treptata la cote mai mari, permitand corpului suficient timp pentru a se acomoda cu schimbarea. Acest lucru poate fi facut facand cateva popasuri la anumite inaltimi.
- Cei ce sunt afectati de raul de inaltime ar trebui sa evite sa zboare sau sa ajunga cu masina direct la locul situat la altitudinea mai ridicata, intrucat corpului nu ii mai este acordat suficient timp pentru acomodare.
- Daca simptomele incep sa apara in momentul in care persoana se catara, catararea trebuie intrerupta si este nevoie de repaos si odihna pana in momentul in care simptomele dispar.
- Trebuie evitat consumul de junk food, de asemenea consumul de alcool, fumatul si altele pentru a nu se ajunge la alte complicatii.
- Pentru a preveni raul de intaltime, trebuie ca organismului sa i se permita sa se acomodeze cu nivelul mai scazut de oxigen. Trebuiesc facute popasuri in timp ce se fac urcusuri la cote mai inalte ale muntelui.
Daca planificati drumetii montane sau catarare, terbuie sa constientizati faptul ca altitudinea poate fi o problema. De aceea este bine sa cunoasteti care sunt simptomele ce pot sa apara si cum poate fi tratata conditia, pentru ca sa va puteti bucura pe deplin de iesirea in aer liber.