fara somn

Cu totii cunoastem persoane care pot sa reziste foarte bine la activitati zilnice cu o perioada destul de scurta de odihna, in timp ce exista si alte persoane care au neaparata nevoie de 7-8 ore pe noapte pentru a putea functiona bine.

Somnul este foarte important pentru repararea tesuturilor, pentru recuperarea organismului si a mintii dupa stresul pe care l-a suferit de-a lungul unei zile pline de activitate. Toate functiile indeplinite de organism au de suferit de pe urma privarii de odihna, iar daca mintii si corpului nu li se permite sa se recupereze, efectele secundare incep sa apara si sa se inrautateasca:

– Sistemul imunitar slabeste – devii mai predispus la boli.

– Iti pierzi capacitatea de concentrare, astfel iti este afectata productivitatea si eficienta.

– Devii mai iritabil, nervos sau chiar depresiv in momentele in care nu te odihnesti suficient.

– Metabolismul si alte functii ale organismului sunt afectate, ducand la crestere in greutate, acnee si alte diverse afectiuni.

Se pune intrebarea cat poti rezista fara sa dormi. Desi de-a lungul timpului diverse persoane au stabilit recorduri, fie cu ajutorul stimulentelor si medicamentelor, fie pe cale naturala, privarea de somn le-a adus si lor stari precum modificari temperamentale si comportamentale, lipsa capacitatii de concentrare, pierderi de memorie si chiar halucinatii. Exista recorduri de 11 zile sau poate chiar mai mult in care persoanele au reusit sa nu doarma deloc, s-a ajuns chiar la 18 zile, insa nu fara repercursiuni asupra starii de sanatate.

Chiar daca nu exista un raspuns concret la aceasta intrebare, un simplu motiv ar fi ca rezultatele depind de la o persoana la alta. Ceea ce este cert este ca efectele secundare ale privarii de odihna se fac resimtite in cazul oricui, astfel nu trebuie sa ne testam limitele in ceea ce priveste cat putem rezista fara somn. Mai degraba ne odihnim cat avem nevoie, in fiecare zi.

De admin

Un comentariu la „Cat poti rezista fara sa dormi”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *