placute frana ceramice

Placutele de frana ceramice erau inainte utilizate doar pentru autovehicule ultra-performante, in zilele noastre insa isi gasesc utilitatea in cazul oricarui autoturism, datorita eficientei.

Comparativ cu toate celelalte tipuri de materiale din care sunt confectionate partile supuse uzurii in cadrul placutelor de frana, cele ceramice sunt castigatoare din punct de vedere al mai multor aspecte. Inginerii din domeniul automobilisticii au cautat tot timpul solutii pentru ca piesele auto sa fie mai rezistente, mai durabile, sa suporte mai bine temperaturi inalte si utilizare prelungita. Raspunsul in cazul placutelor de frana a fost gasit in materiale compozite ceramice.

In momentul in care se franeaza, placutele de frana pun presiune pe discul de frana si incetinesc rotatiile pana la oprire. Automat materialul placutelor este supus frecarii si temperaturii. Dintre materialele din care erau confectionate inainte, enumeram cele precum azbest, materii organice precum rasini, sticla sau chiar si kevlar.

Factorii care decid eficienta placutelor de frana sunt eficienta si capacitatea de oprire, disiparea caldurii, zgomotul produs dar si gradul de uzura. Din toate punctele de vedere castiga aici placutele ceramice. In special din punct de vedere al disiparii caldurii sunt foarte eficiente, de asemenea produc mai putin praf si sunt mult mai usoare comparativ cu altele, confectionate din alte materiale.

Printre alte avantaje ale placutelor de frana ceramice se numara si silentiozitatea si durabilitatea. Din acest motiv au fost si sunt inca folosite la masinile de curse. Poate ca pentru autoturismele folosite in scop personal acest lucru nu se face simtit prea mult – aici ne referim la zgomot, insa din punct de vedere al duratei de utilizare, aceasta este net superioara fata de cea a placutelor confectionate din alte materiale.

Poate ca singurul neajuns al placutelor de frana ceramice ar fi pretul lor mai ridicat. Investitia insa cu siguranta se merita, din punct de vedere al durabilitatii si eficientei vei avea doar de castigat daca le alegi.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *