Traim intr-o lume alerta, plina de presiune si stres. Abilitatea de a putea comunica eficient cu cei din jur este adesea critica. Cu cat mai eficiente abilitatile de comunicare, cu atat mai aproape va fi succesul, atat pe plan profesional cat si personal. In special din punct de vedere profesional insa, eficienta in comunicare se dovedeste a ajuta, contribuie atat pentru angajat cat si pentru angajator la obtinerea succesului dorit si la indeplinirea obiectivelor.
Daca vrei sa iti imbunatatesti abilitatile de comunicare, iata cateva secrete (de fapt nu sunt secrete, doar recomandari) care te vor face sa fiii mai eficient.
1. O persoana care comunica bine se concentreaza pe construirea de relatii, pe consolidarea lor printr-un simplu efort: discutia. Chiar si un salut de buna dimineata alaturi de un zambet poate insemna foarte mult. Astfel se creeaza relatii bune atat la locul de munca dar si in viata personala.
2. Cand prezinta o informatie, vorbitorul trebuie sa se exprime clar si cu incredere in ceea ce spune, pentru a atrage atentia ascultatorilor. Majoritatea avem acel trac, acea frica de a vorbi in public, care este sesizata imediat de ascultatori. Odata depasit acest trac, comunicarea va deveni mai eficienta.
3. Multi cred ca abilitatea de a asculta vine pe cale naturala, insa un bun comunicator stie ca procesul este unul cu dublu sens. Trebuie sa si asculti ca sa fii ascultat. Astfel o persoana cu bune abilitati de comunicare va arata interes si fata de ceea ce spun ceilalti.
4. Indicii non-verbale. Comunicare nu inseamna doar cuvinte, ascultat si intelegere a ceea ce se exprima prin vorbe. Trebuie acordata atentie si comunicarii non-verbale – aici ne referim la limbajul corpului, postura, expresii faciale, gesturi – care adesea exprima mult mai multe decat cuvintele. Un mesaj verbal poate sa exprime ceva, insa alaturi de o anumita gestica ori mimica poate sa exprime exact opusul.
5. Contact vizual. Multi cred ca atunci cand vine vorba de comunicare totul sta in cuvintele pe care le exprimam, insa nu este asa. Contactul vizual cu interlocutorul este foarte important, creaza o legatura intre emitatorul si receptorul informatiei, de aceea trebuie pastrat tot timpul procesului.
Pentru a reusi sa comunici mai bine, pune in practica aceste sfaturi. Exerseaza-le si vei reusi sa construiesti relatii mai bune cu interlocutorii.