In momentul in care iti faci o renovare in locuinta te gandesti si la calorifere noi. Fie ca schimbi sau instalezi o centrala termica, fie ca alegi o solutie pentru incalzire in casa pe care abia ti-ai construit-o, alegerea caloriferelor potrivite este de o importanta cruciala. Ai nevoie de rabdare si trebuie sa analizezi mai multi factori: dimensiunile camerelor, tipul ferestrelor, tipul de izolatie si asa mai departe.
Materialul din care este confectionat caloriferul are de asemenea o importanta deosebita. Poti alege din trei variante: calorifere din fonta, radiatoare otel sau calorifere din aluminiu. Cateva caracteristici ale fiecaruia dintre aceste materiale le prezentam in continuare.
Caloriferele din fonta le cunoastem cu totii. Sunt eficiente si rezista foarte bine in timp. Functioneaza bine in orice conditii, nu se corodeaza si nici nu se infunda foarte usor. Rezistenta la temperaturi si presiuni ridicate este mare, puterea calorica de asemenea si timpul in care se racesc este destul de indelungat, asigurand necesarul de caldura intr-un mod eficient. Pot sa reziste si pana la 30 de ani de utilizare. Neajunsurile ar fi dimensiunile si greutatea destul de mare.
Radiatoarele din otel sau caloriferele din otel au o durata de viata medie, in functie de intretinere. Rezista de obicei intre 5 si 10 ani, sau chiar mai mult. Ideale pentru sisteme de incalzire cu centrala termica, suporta temperaturi de pana la 100 grade celsius, sunt practice si vin intr-o varietate de forme si dimensiuni, de la cele clasice cu elementi pana la cele tip spaliere, grile si asa mai departe.
Caloriferele din aluminiu pot fi de asemenea o alegere buna. Pretul este accesibil, greutatea lor este redusa, sunt usor de montat si se adapteaza usor in orice locuinta. Rezistenta la temperaturi ridicate si puterea termica mare pe care o ofera recomanda aceste radiatoare din aluminiu, la fel ca si durata lor indelungata de viata – de pana la 20 de ani, la fel in functie de modul de intretinere.
Odata alese caloriferele necesare pentru sistemul de incalzire, nu mai ramane decat montarea lor. Desigur trebuie tinut cont si de revizia si verificarile periodice care se impun. Fie ca trebuie aerisite, fie ca trebuie verificate de scurgeri, le trebuie reglat turul ori returul, aceste verificari trebuie facute de un specialist, cel putin de doua ori pe an, inainte si dupa pornirea incalzirii, ori la trecerea de la sezonul cald la cel rece si viceversa. Tinand cont de aceste aspecte vei reusi sa alegi solutia potrivita pentru incalzirea locuintei tale, dupa propriile gusturi si preferinte.