Sforaitul este o afectiune care nu deranjeaza pe cel care insusi sforaie, ci mai degraba pe cei din jurul sau. Persoanele cu o astfel de afectiune sunt adesea mai obositi, nu se odihnesc suficient si sunt mai agitati in cea de-a doua zi.
Zgomotul sforaitului nu este unul tocmai placut si poate conduce la unele consecinte pe care nimeni nu si le doreste. Aceasta boala afecteaza din ce in ce mai multe persoane, in cea mai mare parte barbati.
Dintre cauzele cele mai importante ale sforaitului se numara greutatea mult peste medie a persoanei afectate, deviatie de sept sau polipii nazali. Nu exista un tratament miraculos pentru sforait, insa exista tot felul de remedii care ajuta la imbunatatirea acestei conditii.
Pentru a scapa de sforait, un remediu foarte bun ar fi acela de a-ti corecta pozitia in care dormi, astfel incat sa nu stai cu fata in sus. Fiind provocat de probleme de respiratie, este recomandat folosirea spray-urilor nazale pentru curatarea nasului, iar pentru un somn cat mai odihnitor incearca sa eviti sa mananci seara, sa eviti excessul de alcool, dar si fumatul, deoarece nu face nimic altceva decat sa irite mucoasele.
Cea mai intalnita consecinta a sforaitului este cea de enervare, fiind o problema ce poate afecta relatia de cuplu, tinandu-va treaz partenerul toata noaptea. Sforaitul poate duce la un somn nelinistit, provocand adesea oboseala si somnolenta, acest lucru afectand si activitatea depusa la locul de munca, ducand la scaderea performanelor.
Apneea in somn cauzata de sforait poate duce la un risc crescut de complicatii grave si la mai multe efecte secundare. Aceste cauze pot fi manifestate prin scaderea cantitatii de oxigen, tensiune arteriala foarte mare, dureri de cap si somnolenta.
Si copiii se numara printre subiectii care pot fi afectati de aceasta boala, sforaitul contribuind la tulburari de hiperactivitate si deficit de atentie.