bangkok-thailandabangkok-thailanda

Intre cele doua razboaie mondiale si mai ales dupa cel de-al II-lea Razboi Mondial, marile puteri si chiar si statele mai putin dezvoltate au inceput reconstructia lor, reconstructie ce s-a bazat pe o dezvoltare mai puternica , a anumitor zone, aparand astfel marile orase.

 O data cu dezvoltarea industriei in marile orase, fiind nevoie de forta de munca, populatia rurala a migrat spre marile urbe industriale, fenomen ce a condus spre transformarea acestor orase in mari metropole: Beijing, Tokio, Bombai,Philadelphia, Sidney, Shanghai, New York, Londra, Paris, Roma, Los Angeles, etc.

Aceste mari metropole, pe langa industrie, detinand si puterea financiara, automat au o mare influenta politica, impartind lumea dupa interesele lor economice, politice, avand si o mare influenta asupra organizarii teritoriale ale lumii.

 Marile metropole fiind supradezvoltate industrial, fenomen ce duce la o suprapopulare si la vicierea mediului, din lacomie financiara, concentreaza in metropole partea financiara- banci si birouri ale companiilor, iar partea industriala o disperseaza in diferite zone a lumii. In aceste metropole isi au sediul marile companii transnationale, companii care din cauza atat a spatiului,  mediului , cat si pentru a nu pierde veniturile financiare au inceput sa-si construiasca noi uzine, fabrici, sectii, filiale, in diferite tari slabe dezvoltate, sau in curs de dezvoltare, dar urmarind si anumite avantaje:

  • piata de desfacere
  • forta de munca
  • taxe
  • facilitate fiscala

Astfel, lumea este controlata financiar de catre polii TRIADEI, care detin si cele mai mari concentrari urbane (Europa de Vest cu Londra-Hamburg-Amsterdam-Frankfurt, America de Nord cu BosWash si Asia de Est cu Tokio-Osaka).

Trebuie mentionat ca aparitia statelor BRIC, care tind sa distruga polarizarea creata de polii TRIADEI, cunosc o dezvoltare remarcabila: Sao Paolo si Rio de Janeiro in America de Sud; Singapore, Kuala Lumpur, Jakarta din Orientul Indepartat; Cairo,Tel Aviv, Dubai in Orientul Apropiat; Moscova.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *