Odata ce vei dobandi abilitatea de conduita preventiva in sofat, vei observa ca transportul cu masina se va desfasura in mult mai multa siguranta. In unele tari exista chiar cursuri specializate pentru condus preventiv. Cateva sfaturi pentru ca deplasarea sa se poata face cat mai in siguranta incercam sa oferim in continuare.
Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa incerci sa anticipezi potentialele pericole. Avand in minte toate posibilele scenarii, va exista si acel timp de reactie mult mai rapid. Trebuie sa fii constient ca orice alt participant la trafic poate gresi, fie sofer, fie pieton, astfel trebuie sa mentii atentia concentrata tot timpul.
O greseala pe care majoritatea soferilor o fac este cea de a nu pastra o distanta de siguranta fata de masina din fata. In primul rand nu va mai exista timp suficient pentru franare – in cazul in care masina din fata incetineste brusc, in al doilea rand vizibilitatea in fata este limitata si nu pot fi anticipate alte potentiale pericole.
Evita distragerea atentiei in timpul condusului. Nu manca in timp ce conduci, nu vorbi la telefon, nu asculta muzica prea tare – toate acestea te vor face sa nu mai fii atent la tot ceea ce se intampla in trafic si riscul de accidente creste.
Desigur urmeaza sfaturile clasice: poarta tot timpul centura de siguranta, nu te urca la volan daca ai consumat alcool, daca ai de condus pe distante mai lungi, asigura-te ca esti suficient de odihnit. Lista poate continua cu evitarea sofatului la viteze foarte mari. Desi este distractiv, este si foarte periculos – majoritatea accidentelor au loc datorita vitezei excesive. Se recomanda de asemenea condusul cu atentie sporita in conditii meteo dificile, utilizarea la maximum a oglinzilor retrovizoare, pastrarea ambelor maini pe volan. In trafic poti tot timpul sa te astepti la neasteptat. Din acest motiv conduita preventiva in condus ar trebui sa fie o regula, nu doar o recomandare.