Nimeni nu a fost socat de faptul ca, recent, China a anuntat ca are o armata de hackeri. Dar acest popor nu este singura amenintare online a natiunilor occidentale- Rusia ar putea pune, de asemenea, probleme foarte mari. Un numar de condamnari cu profil inalt realizate recent, arata ca fosta URSS este o zona foarte optima pentru hackerii comerciali, care au in vizor conturile bancare decat baze de date guvernamentale.

Puterea americana continua sa scada in acest caz, oferind recompense de pana la 3 milioane de dolari pentru arestari, dar atacurile continua sa mai vina. Dar ce e mai rau poate sa apara abia de acum.

Arkady Bukh, un avocat din New York, cu zeci de ani de experienta in apararea infractorilor cibernetici rusi in instantele de judecata din Statele Unite, vorbeste despre hoardele de hackeri din Rusia.

Acesta descrie eca fiind in majoritate barbati sub 28 de ani. Spre deosebirede China, unde hackerii spioneaza in mod special guvernul, telul principal a hackerilor din Rusia este de a face bani. Cel mai mult, acestia fura milioane de carti de credit, le incaseaza, cumpara electronice, dupa care le vand din nou. Este o diferenta foarte mare intre a fi un hot si a fi un spion.

Numarul de atacuri reusite se dubleaza la fiecare doi ani, iar stilul acestora se schimba. Inainte, hackerii erau niste gentlemani, foarte bine educati. Foarte multi traficanti de droguri incep sa se ocupe de „jobul” acesta, pentru ca este mai intelept. Pentru cateva kilograme de cocaina, acestia pot sta in inchisoare pe viata, dar pentru furtul unui milion de dolari de pe cardurile de credit, pedeapsa nici nu ajunge la 10 ani de puscarie.

Hackerii sunt, de asemenea, folositi ca instrumente politice. Hackerii rusi nu numai ca se ocupa de furtul cardurilor de credit, dar, in acelasi timp incearca sa acceseze infrastructura critica din America, si sa obtina informatii care pot fi vandute foarte usor catre ISIS sau al- Qaida. Daca relatia Statelor Unite cu Rusia se agraveaza, acestia ar putea vinde informatii guvernului rus in scopuri de sabotaj.

Hackerii pot sa opreasca lumina electrica in unele orase, sa ridice barajul de pe un rau si chiar sa impinga un sat sa fie inundat. Iar aceste informatii sunt ieeftinee. Cu doar 5000 de dolari se poate obtine accesul la reteaua electrica sau de gaz, iar asta este o problema uriasa pentru Guvernul Statelor Unite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *