negocieri

In viata negociem orice. A intelege cum se citeste limbajul corporal pentru a avea un avantaj in tactica negocierii reprezinta asul din maneca pe care multi nici nu constientizeaza ca il au. Indiferent ca este vorba de negocieri de afaceri, legate de locul de munca sau referitoare la viata personala, urmatoarele sfaturi te vor ajuta sa intelegi mai bine si sa stii cum sa reactionezi la limbaje corporale specifice.

Cum limbajul corporal al fiecarei persoane este diferit, va trebui sa observi persoana respectiva in mai multe tipuri de situatii: cum reactioneaza cand se afla in zona de confort, intr-un mediu normal, de asemenea cum se comporta cand este supusa la stres. Sunt chiar de notat aici reactii cu privire la gesturile facute cu mainile, miscarile ochilor, tonul vorbirii si alegerea cuvintelor folosite, precum si dispozitia generala.

Gesturile facute cu mainile iti pot oferi o imagine destul de clara despre intentiile interlocutorului. Spre exemplu, mainile se vor indeparta de corp si vor respinge ideile pe care nu le accepta, in timp ce lucrurile dorite din negociere vor fi reflectate prin pozitia mainilor mai apropiata de corp, ca si cum ar trage spre ei acel ceva.

Miscarile ochilor pot dezvalui de asemenea gandurile unei persoane. Daca intrebi pe cineva despre experiente trecute, majoritatea vor privi in sus si catre stanga, iar cand vor fi intrebati de perspective viitoare for privi in sus si spre dreapta. Astfel de mici gesturi pot face o reala diferenta in negocieri, pentru cei ce stiu sa le citeasca.

Tonul glasului, ritmul vorbirii si alegerea cuvintelor sunt aspecte la care trebuie de asemenea sa fii atent. Spre exemplu, daca un discurs monoton devine dintr-o data accelerat, pe un ton usor mai ridicat si cu o precipitare mai mare a cuvintelor, aceste lucruri indica in mod clar entuziasmul legat de ideea expusa. Reversul inseamna lipsa de interes sau dezaprobare a ideilor de negociere expuse.

Starea generala, dispozitia in care se afla persoana, este de asemenea un aspect ce nu trebuie neglijat. Evita sa incerci sa negociezi cu o persoana cand nu este in „toane” bune, pentru ca vei da gres. Totul tine de o studiere fina a unor aspecte aparent insesizabile, care insa pot transforma o negociere esuata intr-o propunere de afaceri semnata si acceptata bilateral.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *