O harta interactiva, care reuseste sa surprinda razboiul cibernetic in timp real, a devenit viral in lumea online, in ultimele zile. Aceasta arata un flux constant sau, uneori, chiar adevarate „potopuri” de atacuri cibernetice care traverseaza harta lumii, captivand publicul. Compania de securitate cibernetica Norse a lansat o harta in timp real a atacurilor cibernetice ce se desfasoara la nivel mondial, toate datele sosind de la Pentagon, Google sau de la tintele atacate.

Insa, la ce ne uitam cu adevarat cand privim harta Norse

Jeff Harrell, vice presedintele Norse – cel care a dezvoltat acest proiect, declara ca atacurile pe care le vedem pe platforma Norse sunt cele care au loc impotriva unei singure companii. Chiar mai mult, acestea reprezinta mai putin de 1% din totalitatea atacurilor cibernetice. In esenta, browser-ul se va bloca daca Norse ar reusi sa arate totalitatea atacurilor din lumea online, iar tot ceea ce poti vedea pe harta are o semnificatie infima fata de imaginea de ansamblu.

Norse este o companie de securitate avand sediul in Foster City, California, si care aduna informatii privind atacurile cibernetice si le arata in timp real. Harta Norse nu aduna toate incercarile de atac ale hackerilor la nivel global, ci doar pe cele care vizeaza o retea realizata de firma americana special pentru a detecta acest fenomen. Compania atrage atacuri asupra retelei sale prin cei 8 milioane de senzori de specialitate, care se afla in peste 50 de tari. Din acest motiv atacurile par a avea loc intre anumite locatii neasteptate, cum ar fi St. Louis, Missouri- unde se afla localizate birourile administrative si unii senzori.

Insa, exista un lucru pe care harta nu il poate transmite: datorita imaginii stereotipice pe care ne-am creat-o, de cele mai multe ori ne gandim ca in spatele unui atac cibernetic se afla un om cu gluga neagra in cap. Exista sanse foarte mari ca, calculatorul bunicii sa fie infectat cu un malware, din cauza ca da click pe un link gresit.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *