Cum tocmai am aflat ca prietena mea ce mai buna va pleca in afara tarii, ba chiar in afara continentului Europa, in America, intr-un schimb de experienta si cu o bursa de studii oferita de masterul pe care il face, am decis sa dezvalui niste temeri si posibilitati legate de o asemenea plecare.
Chiar de la ea am aflat in ultimele luni, de la inceputul depunerii dosarului si pana la obtinerea vizei pentru statul in care va merge, unele griji care o preocupa si nu ii dau pace in legatura cu experienta ce va urma pentru vreo patru luni de zile, incepand cu luna iunie. Aceste griji sunt de fapt ceva normal, vin natural odata cu plecarea de acasa, din tara ta natala, simtand ca abandonezi un anumit nivel de confort.
Majoritatea gandurilor pot fi despre lucruri mai putin importante, legate mai mult de detaliile plecarii: daca ar trebui sa iti iei un rucsac sau o valiza, cat de multe poze de tip buletin trebuie duse la ambasada, daca vei avea nevoie de un uscator de par.
Esti roman. Cum vei evita sa intri intr-unul dintre acele stereotipuri legate de europeni, in special de romani? Sa recunoastem: romanii sunt vazuti destul de rau in restul Europei, ba chiar si in America. Suntem considerati mincinosi, saraci, prosti, ba chiar hoti.
Binenteles ca nu vreau acum sa ne desconsideram, imi iubesc tara si prietena mea la fel, insa oamenii sunt asa cum sunt si judeca imediat toate aspectele legate de tine si mai ales isi vor da seama ca esti strain dupa accent.
Iti va lipsi mancarea romaneasca. Exista cateva motive pentru care Romania este grozava, printre care si mancarea specifica si traditionala noua. Sarmalutele, branza cu smantana si mamaliguta, micii frumos facuti la gratar alaturi de o bere romaneasca 100% sau alte mancaruri savurate cu un vin romanesc din Cotnari.