Un nou studiu realizat recent a descoperit ca pozitia in care dormim ar putea avea efecte semnificative asupra sanatatii neurologice. Cercetatorii sustin ca daca dormim pe o parte, sau asa cum mai este cunoscut – intr-o pozitie laterala – putem contribui la eliminarea ”deseurilor” din creier care contribuie la aparitia unor boli neurologice, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.
O echipa de oameni de stiinta condusi de catre cercetatorii de la Universitatea Stony Brook din Statele Unite, au folosit scanari ale creierului in cazul soarecilor de laborator, si au descoperit ca sistemul care elimina deseurile chimice din creier a avut o activitate mai intensa atunci cand soarecii au dormit pe o parte.
Aceasta tehnica a permis cercetatorilor sa observe modul in care lichidul cefalorahidian filtreaza creierul si trimite deseurile catre lichidul interstitial dintre celule, cu scopul de a curata creierul. ”Aceasta analiza ne-a permis sa observam ca procesul este mai eficient daca somnul se realizeaza intr-o pozitie laterala” – sustine autorul studiului Helene Benveniste.
Rezultatele vin ca o veste extrem de buna pentru cei care iubesc somnul, din moment ce pozitia laterala este cea mai des intalnita pozitie de somn.
Cea mai populara pozitie de somn
De asemenea, oamenii de stiinta sustin ca este destul de interesant faptul ca pozitia laterala de somn este cea mai populara atat in cazul oamenilor, cat si a animalelor – chiar si pentru cele salbatice – si se pare ca am adoptat aceasta pozitie – in subconstient bineinteles – pentru a inaltura deseurile din creier in mod eficient, deseuri care se construiesc in momentul in care suntem treji.
O buna parte din problemele care tin de dementa sunt legate de tulburarile de somn, inclusiv si dificultatile in ceea ce priveste somnul, declara specialistii. Este din ce in ce mai recunoscut faptul ca aceste tulburari de somn pot accelera procesul de pierdere a memoriei care apar in urma afectiunii Alzheimer.