creativitate

Oamenii care sufera de autism sunt mai predipusi sa gandeasca mai creativ, fata de cei care nu sufera de acesta tulburare de ordin psihic. Oamenii de stiinta au realizat un studiu online asupra a 312 participanti, intrebandu-i daca sufera de autism dar si daca exista unele trasaturi de tulburare, cu toate ca participantii poate nu au fost diagnosticati niciodata, oficial, cu tulburari psihice.

Asadar, oamenii de stiinta au testat creativitatea participantilor prin afisarea unor imagini care pot fi interpretate in mai multe feluri – cum ar fi o imagine care ar putea fi si o rata dar si un iepure, de exemplu. Acestia au lasat participantii sa analizeze imaginile pentru un minut, dupa care voluntarii au fost nevoiti sa numeasca cat mai mult utilizari posibile pentru un singur obiect obisnuit, cum ar fi o caramida sau o agrafa de hartie.

Comparativ cu oamenii care nu au aratat ca sufera de autism, indivizii care au declarat ca au fost diagnosticati cu autism dar si cei care nu au fost diagnosticati dar care s-au expus mai mult la trasaturile de tulburare oferite de oamenii de stiinta, au avut tendinta de a oferi raspunsuri mai putin obisnuite.

Legatura dintre autism si creativitate

„Suntem de parere ca oamenii care au trasaturi autiste folosesc altfel de metode pentru a produce raspunsuri cu sarcini de gandire divergente – care nu se bazeaza pe asocierea de cuvinte evidente – astfel ca, am primit mai putine raspunsuri, dar mai bune.”- declara autorul studiului Dr. Catherine Best de la Universitatea Stirling din Marea Britanie.

Aproximativ 1% din populatia lumii poate suferi de tulburari din spectrul autismului – un handicap social, care impiedica comunicarea si care poate determina schimbari in mediul social si in comportamentul indivizilor. Pentru a exploata legatura dintre autism si creativitate, Best impreuna cu colegii sai, au examinat raspunsurile primite de la 75 de participanti – care au raportat ca au fost diagnosticati cu autism, dar si 237 oameni care nu sufera de autism. Unii din cei care nu au fost diagnosticati, au dat dovata de trasaturi autiste pe timpul studiului.

Trasaturile autiste, cu sau fara un diagnostic primit de la un specialist, au fost legate de abilitatea oamenilor care sufera de aceasta tulburare sa vada mai mult de o imagine intr-o figura ambigua.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *