negociere

Negociem tot timpul, chiar fara sa ne dam seama. In unele situatii suntem nevoiti, in altele pur si simplu incercam sa ne cream un avantaj. Exista insa situatii in care interlocutorul – partenerul de negociere – minte. Poate ca omite intentionat ceva din discutie, sau poate minte in totalitate cu privire la intentiile pe care le are. Uneori poate fi foarte dificil sa constientizezi asta, insa de cele mai multe ori te poate ajuta limbajul corporal pe care il afiseaza.

Cei care stiu cum sa citeasca limbajul nonverbal al corpului pot castiga foarte mult de pe urma negocierilor. De la expresii faciale si pana la postura corpului, exista numeroase elemente care pot sa indice faptul ca cel aflat de cealalta parte a mesei de negocieri minte.

Ochii – atunci cand o persoana minte, rareori va reusi sa mentina contactul vizual. Daca ai in fata ta o persoana cu care negociezi orice aspect si evita sa iti sustina privirea majoritatea timpului, poate ca nu este cea mai buna idee sa continui discutiile.

Gura – atunci cand cineva ascunde sau altereaza adevarul, tinde sa acopere gura sau sa isi tina mainile in apropiere. Prin acest genst, indica faptul ca incearca sa isi retina cuvintele – fac asta pentru ca limbajul corporal nu minte niciodata, ci doar cuvintele.

In timpul negocierilor fata in fata, observa si directia de orientare a picioarelor interlocutorului. Daca acestea sunt indreptate catre tine, indica faptul ca i-ai captat atentia si ca este sincer. Pe masura ce directia picioarelor incepe sa se indeparteze de tine, semnele ca doreste sa incheie discutia sau ca incepe sa minta cu privire la anumite aspecte isi vor face aparitia.

Alte semne non-verbale in momente de negociere iti pot arata si cand scoti interlocutorul din zona de confort. Daca ai adresat o intrebare si ca raspuns primesti ezitare, mai mult ca sigur raspunsul ce il vei obtine in cele din urma va fi unul departe de adevar.

La o negociere vei pleca desigur cu speranta de reusita, insa trebuie sa iti maresti si receptivitatea la aceste mici semne care uneori pot sa faca o reala diferenta.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *