lider

Este adevarat ca biologia interfereaza cu abilitatile de leadership? Parerile despre acest subiect raman impartite, insa o viziune asupra lor poate sa mai elucideze din argumente. Diferentele intre stilurile de leadership ale femeilor si barbatilor sunt date, cel mai probabil, de faptul ca suntem construiti diferit. Creierul unei femei este conectat intr-o alta maniera decat cel al unui barbat, afectand comportamentul si implicit deciziile luate, inclusiv in materie de leadership.

Cercetarile arata ca femeile par sa isi asume mai bine rolul de mentori, traind o reala placere de a oferi indrumare. De asemenea se pare ca se descurca mai bine si cu privire la capacitatea de convingere, multumita abilitatilor innascute de a lucra cu oamenii. Per total, gradul de empatie al unei femei lider este mai ridicat, iar in egala masura abilitatea de a lucra eficient in planificare si organizare se face remarcata. Poate acesta ar fi motivul pentru care se considera ca femeile sunt manageri mai muni de proiecte uneori.

Printre calitatile regasite la femei aflate pe pozitii de conducere se afla puterea de convingere, abilitatea de a asculta, multitaskingul, flexibilitatea in orice interactiune, atentia sporita la detalii si sensibilitatea la nivel social.

Barbatii, pe de alta parte, sunt considerati mult mai autoritari cand vine vorba de a conduce o echipa. Condusi de performanta, focusul lor cade in principal pe indeplinirea obiectivelor si mai putin pe relationare. Barbatii sunt de asemenea foarte directi cand vine vorba de exprimarea opiniilor si sunt foarte eficienti la comunicarea directa. Gandirea strategica este de asemenea o calitate gasita la liderii barbati. Alaturi de aceste calitati, un barbat aflat pe pozitia de lider mai poate fi si agresiv, orientat strict spre obiective, focusat pe comercial, comparativ cu stilul de leadership al unei femei.

Poate ca femeile nu sunt inca privite ca fiind cele mai bune optiuni pe pozitii de leadership. Cu siguranta stilurile difera, insa din punct de vedere al eficientei, rezultatele finale conteaza, iar aici atat femeile cat si barbatii de pe pozitii de conducere ofera ceea ce se asteapta de la un lider.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *