vesmintebisericesti.ro

Se apropie sfarsitul de an, se apropie sarbatoarea Craciunului si Anul Nou. Fiecare dintre noi are deja planificat ce isi va cumpara cu aceasta ocazie, cu ce isi va innoi garderoba. Putini dintre noi se gandesc insa si la un alt aspect – la biserica, la importanta divinitatii in viata noastra. La fel cum si noi, ca persoane, ne pregatim si ne cumparam haine cu ocazia sarbatorilor, exact la fel trebuie ca si biserica sa se infrumuseteze. Nimic nu poate fi mai potrivit in acest caz decat o gama variata de vesminte bisericesti, disponibile acum si prin intermediul magazinelor online.

Pentru a arata respectul cuvenit celor ce slujesc si respecta religia dar si pentru a pastra traditia, vesmintele bisericesti devin o necesitate. Este vorba aici atat de vesmintele preotilor, pe care le vom exemplifica in continuare, cat si de acea imbracaminte Sfanta Biserica, care infrumuseteaza lacasul de cult si creeaza atmosfera specifica de sarbatoare.

Varietatea nu lipseste nici in categoria vesmintelor bisericesti. Chiar daca vestimentatia obisnuita a preotilor este cea neagra, simpla, exista si vesminte impunatoare care se deosebesc radical. Astfel de vesminte intregesc intreaga slujba religioasa, creeaza acea atmosfera divina si infrumuseteaza experienta liturgica prin forma lor estetica.

Dintre tipurile de vesminte purtate de preoti in timpul slujbelor se pot enumera epitrahilul, braul, felonul, stiharul si manecutele. Aceste piese le putem vedea purtate de preoti la slujbe si ocazii speciale, le cunoastem cu totii, poate doar denumirile provoaca o oarecare confuzie – drept pentru care oferim in continuare cateva lamuriri.

Epitrahilul este piesa vestimentara purtata de preot in jurul gatului, cu capetele atarnand in jos si laturile apropiate. Acest vesmant bisericesc este cel mai utilizat – in fapt este prezent la orice slujba religioasa. Poate fi decorat prin brodare sau coasere, in modele diverse – dupa cum sunt si cele ce pot fi vazute online, pe vesmintebisericesti.ro.

Braul – denumirea este una sugestiva: este piesa vestimentara care se leaga peste stihar, in jurul taliei, pentru ca preotul sa nu fie incomodat pe timpul slujbei religioase.

Felonul este acel vesmant purtat de preoti pe deasupra celorlalte straie bisericesti. Initial avea culoarea alba, insa cu timpul a fost completat cu nuante diferite. Felonul se foloseste de preoti in perioada postului mare, in Saptamana Patimilor, la slujbele funerare sau cu alte ocazii. Pe partea din spate, felonul este brodat sau cusut si are de obicei o cruce inflorata, o iconita sau un medalion ce reprezinta chipuri sfinte.

Stiharul si manecutele sunt vesminte ce completeaza tinuta preoteasca, fiind folosite in egala masura de preoti si de diaconi.

Alaturi de aceste vesminte bisericesti purtate de preoti pe timpul slujbelor, infrumusetarea lacaselor de cult este completata prin imbracamintea si acoperamintele pentru Sfanta biserica, prapuri, steaguri si epitafuri, perne brodate sau tesute si altele. Cu toate aceste elemente, fiecare biserica devine acel loc special, acel loc de rugaciune in care ne regasim pacea sufleteasca si in care intram de fiecare data uimiti de frumusetea misticului si divinului. Ritualurile sunt realizate astfel conform traditiei, vesmintele amintind de sfintenia locurilor in care intram in contact cu divinitatea.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *