Darul cel mai de pret al unei familii sunt copiii. Aparitia unui nou membru in familie este o binecuvantare in viata fiecaruia. Inca din primele zile de viata, alimentatia celui mic trebuie sa fie o alimentatie sanatoasa. Bebelusii in primele luni de viata trebuie sa aiba la baza hranei laptele mamar. Odata cu cresterea acestora, alimentatia lor sufera un proces de dezvoltare si diversificare.
In prima luna de viata cei mici trebuie sa aiba un program bine stabilit al alimentatiei. Acestia mananca in special la cerere sau prin hranire de catre mame la un intervar orar stabilit. Prima luna este importanta pentru a-si forma in principiu un tipar de hranire, somn, baie etc.
Inca din a doua si a treia luna bebelusii se obisnuiesc usor-usor cu regimul adoptat de mama pentru ei. Chiar daca limbajul acestuia este unul redus pentru a fi inteles de cei din jur, bebelusul are dezvoltate cateva gesturi pentru a arata ca ii este foame cum ar fi: isi scoate limba afara din gurita, isi baga degetul in gurita sau orice alta activitate care capteaza atentia mamei. Un bebelus bine hranit va fi mereu activ, va creste si se va dezvolta corect.
In luna a patra poate incepe diversificarea alimentatiei in functie de ritmul de dezvoltare al fiecarui bebelus. Aceasta diversificare trebuie sa inceapa cu alimente cu textura asemanatoare cu cea a laptelui.
In prima jumatate a lunii a cincea de viata se pot face comparatii privind cantitatea de lapte mancata de cei mici. In a doua jumatate de luna pregatim bebelusii pentru a incepe marea diversificare a alimentatiei.
Dupa aceasta prima jumatate de an, relatia dintre mama si bebelus devine foarte puternica, in asa fel incat cei doi se inteleg foarte bine. Introducerea unui aliment nou trebuie verificata pentru a sti daca organismul celui mic accepta sau nu acel aliment. In aceasta perioada, alimentele introduse sunt fructele si legumele, in special cele dulci sub forma de piureuri sau sucuri.
Multe dintre mamici, atunci cand intervine diversificarea alimentatiei bebelusului, prefera mancarea imbuteliata din comert. Este important sa se stie ca aceste mancaruri trebuie sa fie incalzite doar o singura data. Daca bebelusii nu pot manca un borcan intreg acesta trebuie portionat inainte de a fi incalzit si servit.