Hidrantul tratitional, este realizat dintr-un tub de metal si are o mica „palarie” din acelasi material in partea de sus. Hidrantii sunt unele din acele obiecte pe care majoritatea persoanelor are tendinta de a le trece cu vederea. Pentru mai bine de 100 de ani designul acestui obiect care a salvat nenumarate vieti nu a suferit schimbari mari, nici macar in privinta functionalitatii. Acum insa exista o speranta care va duce hidrantul catre urmatoarea generatie.

Conform inventatorului, George Sigelakis un fost pompier din cadrul unitatii din New York, hidrantul sau „Spartan” este unul de noua generatie. Acesta are un design actualizat pentru a combate probleme hidrantilor traditionali. Hidrantele traditionale aveau obiceiul de a se strica si de a ingheta in situatiile in care temperatura scadea sub 0 grade Celsius. In consecinta aceasta problema putea duce la pierdere de vieti omenesti in cazul unui incendiu de proportii. O alta problema cu care se confruntau vechile sisteme este constructia acestora din fier, care desi ofereau caracteristici de longevitate, se putea fisura, ingheta si sa nu mai functioneze in timp. Solutia fostului pompier a fost aceea de a reinventa complet hidrantul.
Sigelakis a petrecut mai bine de 20 de ani in realizarea design-ului pentru diverse prototip-uri pana cand a ajuns la proiectul actual numit Spartan. In interiorul hidrantului, Sigelakis a inlaturat complet vechul sistem astfel apa nu mai putea ingheta, una din marile probleme ale sistemelor precedente. Pentru a evita accesul nedorit hidrantul are un sistem de deblocare bazat pe suruburi care sunt acoperite. Va fi necesara astfel folosirea unei chei speciale pentru a putea obtine acces la acesta.
In momentul de fata hidrantul Spartan este in teste. Peste 150 de astfel de hidrante au fost amplasate in 11 state din jurul Statelor Unite ale Americii. Sistemul a dovedit ca poate rezista evenimentelor neplacuta, uraganul Sandy din 2012 fiind un test pe care l-a trecut cu succes.