Creierul este pentru corp ceea ce reprezinta soarele pentru sistemul solar. Nu face doar sa controleze si sa coordoneze toate activitatile corpului, ci asigura de asemenea si o functionare eficienta a acestuia. Suntem insa creaturi predispuse viciilor si obiceiurilor daunatoare, si exista astfel de cateva lucruri pe care unii dintre noi le fac zi de zi si care pot sa afecteze cel mai important organ uman.
Poate sa para o surpriza pentru unii, insa a dormi cu capul acoperit afecteaza creierul. In conditiile in care pe timpul somnului capul este acoperit cu o caciula, esarfa, fular sau orice altceva, la nivelul creierului nu ajunge suficient oxigen, crescand in acelasi timp si nivelul de dioxid de carbon la nivel cerebral, un fapt deosebit de daunator.
A sari peste micul dejun este un alt obicei foarte daunator. Multi dintre noi nu constientizeaza cat de adevarata este expresia „Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei”. Impactul asupra creierului este unul considerabil de daunator in cazul in care aceasta masa nu este servita. Pentru a putea functiona la capacitate maxima, creierul are nevoie de nutrientii esentiali consumati dupa orele de odihna.
Consumul excesiv de zahar – poate ca unii dintre voi inca nu stiu asta, dar zaharul este pentru creier la fel de atractiv cum este apa pentru o rata. Cu alte cuvinte, de la prima degustare, zaharul se inoculeaza pe creier, activand centrii nervosi care pot sa provoace dependenta. Pe langa faptul ca poate sa creeze o astfel de dependenta, consumul excesiv de zahar se face vinovat si pentru afectiuni cognitive, depresie, pierderi de memorie sau altele.
Alte obiceiuri extrem de daunatoare pentru creier mai sunt fumatul, privarea de somn si chiar munca, in conditiile in care este prestata atunci cand suntem bolnavi. A nu ne angaja in activitati care stimuleaza creierul poate fi o alta greseala, iar lista ar putea continua la nesfarsit.