Lemnul este cel mai ecologic material pe care il poate folosi cineva pentru constructia unei case sau pentru realizarea unor piese de mobilier menite sa tina o perioada lunga de viata. Cu alte cuvinte, orice proces de constructie sau de realizare de mobilier impune si achizitionarea unor unelte speciale, menite sa ii redea lemnului forma finala.
Slefuirea lemnului devine cel mai important proces in aceste situatii. De ce? Pentru ca este destul de important ca lemnul sa fie neted si curat inainte de a fi procesat in alte forme si obiecte.
Inainte ca lemnul sa fie colorat sau vopsit, necesita un proces de slefuire prin care se indeparteaza orice rest ce nu a fost taiat corect.

Curatarea podelelor din lemn, a lambriurilor si a mobilierului este intr-adevar o munca grea. Pudrarea sau udarea cu ajutorul unor substante specifice pentru lemn nu este suficienta pentru a da un aspect final si un finisaj bun.
Cum se zice pe romaneste, smirgheluirea lemnului este foarte importanta in fiecare proces de confectionare a unor palete sau scanduri din lemn. Acest proces nu doar ca face ca lemnul sa arate mai bine, ci ofera si o glazura mai sigura, facandu-l sa arate mult mai nou si mai proaspat.
Fie ca este vorba despre modele din lemn, de mobilier de camera din lemn, ornamente din lemn, locuinte din lemn sau punte de legatura din lemn, este suficient de important sa slefuim lemnul.
Iata mai jos o serie de avantaje ale procesului de slefuit lemnul
Slefuirea lemnului are mai multe avantaje, in afara de a oferi o suprafata netada unei bucati din lemn.
- slefuirea lemnului confera materialului o suprafata cunoscuta sub denumirea de glazura moale, ce ii da materialului un aspect lucios, de calitate;
- se elimina urmele chimice din lemn, ce sunt prezente ca urmare a stropirilor si al ingrasamintelor de crestere;
- slefuirea ajuta la inchiderea porilor lemnului prin zdrobirea firelor din lemn;
- slefuirea, in cele din urma, imbunatateste legatura dintre finisajele nepenetrate prin razuire si acele mici zgarieturi din lemn, oferind la final un placaj din lemn perfect matifiat, sigur si rezistent.
Sursa: bizwiz.ro
Masini de slefuit lemnul recomandate
Masini de slefuit de mana. Acestea implica un proces manual, folosind o hartie abraziva cu nisip si executata prin razuirea unei portiuni din lemn. Smirghelul, cum este denumit, este materialul abraziv care se aplica pe lemn, pentru a-i oferi un aspect lin final. Aceasta metoda este preferata pentru portiuni mici de lemn, pentru piese din casa, dar si in uzul casnic, mai ales pentru ca lemnul razuit de mana ofera un aspect distins, curat si impecabil.
Masinile electrice de slefuit se utilizeaza pentru consumul de putere si pentru calitatea finala. O masina de slefuit vine in variante tipuri si este folosita in industrii de prelucrare ale lemnului, pentru obtinerea unor podele perfecte din lemn, tratarea lemnului, obtinerea de parchet si piese mari de mobilier.

Pe tehnicbazar.ro gasesti cateva modele de masini de slefuit Bernardo, ce iti vor asigura o munca eficienta, articole eficiente pentru fiecare activitate in care utilizezi lemnul. Modelele propuse de Bernardo sunt ideale pentru obtinerea unor forme unice, pentru modelajul lemnului si pentru slefuirea colturilor pieselor de mobilier.
De exemplu, masina de slefuit cu banda si disc de la Bernardo este ideala pentru suprafete mari din lemn, de esenta tare sau moale, dar si pentru materiale neferoase sau plastic. Un astfel de echipament este usor de manevrat, prezinta o pozitie stabila si asigura cele mai fine lucrari, executand diverse tehnici de slefuire, ce vor permite lemnului sa arate cat mai original in orice incapere.
Blogger: Ankez